Projektne aktivnosti

• Informacijske aktivnosti

• Reaktivacija EURO INFO POINT-a lociranog u Puli, u centru grada

U Euro Info Pointu možete uzeti publikacije i materijale vezane uz Europsku uniju, Europske fondove, natjećaje i ostale slične materijale.
      Ukoliko imate pitanja vezana uz Europsku uniju, život koji vas u njoj očekuje, promjene u poslovanju, poreznom sustavu, obrazovanju, proizvodnji, zdravstvu i slično u ovom prostoru možete pronaći obrazac za opstavljanje pitanja i kutiju u koju isto pitanje možete odložiti. Svako će pitanje biti obrađeno i svi će dobiti kvalitetne odgovore na postavljena pitanja.

• Kratka dvodnevna radionica za trenere / volontere na teme vezane uz EU

Uključuje edukaciju za predstavnike iz svih 10 gradova Istarske županije i volontere na teme vezane za EU.
      Treneri / volonteri će imati priliku vježbati u stvarnoj organizaciji javnih rasprava u njihovom mikro okružju.

• Istraživanje javnog mnijenja Istarske županije

Istraživanje javnog mnijenja Istarske županije o tome koliko poznaju institucije EU, koliko imaju povjerenja u EU, koliko su pratili pregovore, da li jesu ili nisu za pristupanje RH u EU.
      Istraživanje će se usporediti s istim obavljenim u 2009.godini.

• Volonterski mjesec

Izložba i javna prezentacija volonterskog rada u svrhu promocije Europske godine volontiranja 2011.
      Izložba i promocija volonterstva i aktivnog građanstva, mogućnosti volontiranja u EU, Europske volonterske službe nalazi se u Euro Info Pointu.

• Javne rasprave za građane Istarske županije o Europskoj uniji općenito

Javne rasprave za sve građane na teme vezane uz Europsku uniju, europske institucije, povijest, europske vrijednosti, fondove, mogućnosti i ostale aktualne teme organizirati će se u svim gradovima Istarske županije.

• TV i radio emisije, tv i radio spotovi o projektnim aktivnostima i rezultatima

TV i radio emisije, tv i radio spotovi o projektnim aktivnostima i rezultatima.

• Završna međunarodna konferencija

Na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Puli u siječnju 2013.godine predstaviti će se projektni rezultati i nove ideje koje su proizašle iz projektnih aktivnosti. Cilj ove konferencije je sumiranje podataka i stvaranje baze za nove europske projekte.

• Edukacijske aktivnosti

• Radionice za srednjoškolce

Četiri radionice za srednjoškolce – 2 u Puli, 1 u Pazinu i 1 u Bujama na teme:

a)    Europska povijest, institucije i aktivno europsko građanstvo;

b)    Hrvatska kao članica Europske unije;

c)    Volontiranje i EVS.

Radionice su planirane za siječnja ili veljače 2012.

• Kreativno natjecanje za srednjoškolce

Pozivamo sve srednjoškolce da iskažu vlastitu kreativnu sposobnost i prikažu kako vide, doživljavaju i kako bi promovirali europske vrijednosti. Radovi će se prezentirati u knjižnicama i na završnoj međunarodnoj konferenciji projekta. Prijavitelji najboljih radova otputovati će zajedno s nama na studijsko putovanje u regiju Veneto.

• Debate za srednjoškolce na teme EU

Debate će se organiziratu u srednjim školama u istarskim gradovima (u Puli, Labinu, Poreču, Rovinju, Bujama i Pazinu). Učenici će iznijeti argumente za i protiv Europske unije a bolje pripremljena grupa odnijeti će pobjedu.

• Radionice za članove vijeća Mladih Istarske županije i organizacije civilnog društva

Teme radionica za članove Vijeća mladih Istarske županije i organizacije civilnog društva koje rade s mladima:
      - EU programi za mlade
      - mogućnosti financiranja iz EU fondova,
      - pisanje projekata, projekti ciklus, aplikacije.

• Radionice za učiteljice i učitelje u vrtićima

Radionice za učiteljice i učitelje u vrtićima, osposobljavanje za prenošenje osnovnih informacija EU djeci u vrtićima.

• EU dan u vrtićima

EU dan u vrtićima na kojim će se izrađivati kreativni radovi na temu EU.

• Dvodnevna radionica za Programe zajednice koji su otvoreni i dostupni za Hrvatske građane

Dvodnevna radionica za Programe zajednice koji su otvoreni i dostupni za Hrvatske građane: Culture 2007, FP7, PROGRESS; Europe for Citizens, Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP)¸ Civil Protection Financial Instrument, MEDIA, Community action programme for public health 2008 -2013,Marco Polo II.
      Trening će sadržavati i process implementacije, informacije o provođenju projekta u Hrvatskoj.

• Dvodnevna radionica za Strukturne fondove

Dvodnevna radionica za Strukturne fondove o prijavama, regulativama,potrebama, prijavnom procesu, implementaciji i ostalim važnim informacijama vezanim uz projekte strukturnih fondova. Biti će prezentirani i primjeri dobre prakse iz EU.

• Petodnevni seminar

Petodnevni seminar – radionica na teme projektnog ciklusa, projektnog managementa, logičke matrice, budžeta, o zamkama i trikovima u projektnim aplikacijama, evaluaciji projekta, diseminacijskim aktivnostima, rezultatima, financijskom menadžmentu; održati će se tijekom 2012.

• Studijsko putavanje

Studijsko putavanje – organizirati će se za predstavnike ciljnih skupina, srednjoškolce i ostale aktivne sudionike projekta koji su dali doprinos, pomogli u realizaciji projektnih aktivnosti i ostvarenju rezultata.  Predviđen je trodnevni posjet regiji Veneto gdje će se posjetiti organizacije i institucije koje rade s mladima.

Projekt podržavaju

Uz potporu programa Europa za građane Europske unije

Partneri

ALDA - Association of Local Democracy Agencies Council of Europe, office 1027 - Avenue de l'Europe